Jasmijns Vraag en de Huurcommissie

februari 22, 2008 at 7:59 am Plaats een reactie

Ik kan wel huren, maar mag me niet inschrijven!

Waar veel studenten voor een probleem komen te staan is wanneer zij een kamer kunnen huren maar zij zich van de verhuurder niet mogen inschrijven bij de gemeente. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Laten we eerst duidelijk maken dat het onderverhuren van een gedeelte van een woning legaal is tenzij in het huurcontract van de hoofdhuurder anders vermeld staat. Als het wel vermeld staat dan moet er een vergunning of toestemming van de woningbouw of andere verhuurder verkregen worden.

Het kan zijn dat iemand een deel van zijn woning wil verhuren, maar tegelijkertijd een uitkering of/en huursubsidie ontvangt. Het probleem van de verhuurder is dat zij dan gekort worden op hun uitkering / huursubsidie. Dus zij zullen dan wel de kamer willen verhuren, maar niet willen dat jij je op hun adres inschrijft. De overheid zou dit probleem kunnen aanpakken door mensen met een uitkering of huursubsidie een maximaal belastingvrije bedrag te mogen laten verdienen zonder gekort te worden op hun huursubsidie / uitkering. In de Wet inkomstenbelasting 2001 staat vermeld dat een verhuurder tot maximaal €3902, – belastingvrij mag innen, dus het zou alleen maar terecht zijn als mensen met een huursubsidie / uitkering dit ook zouden mogen verdienen zonder daarop gekort te worden.

De andere reden voor verhuurders om het inschrijven niet toe te staan is gebaseerd op een gebrek aan kennis. Zij denken dat ze belasting moeten betalen over het verdiende bedrag, dit is zoals ik hierboven heb vermeld niet waar zolang het bedrag onder de €3902, – blijft. Een snelle berekening brengt je dan op een huur van 325 euro. Dit zorgt er dus ook weer voor dat je niet te veel betaald voor je kamertje. Dus als je een kamer vindt en de verhuurder wilt niet dat je jezelf inschrijft bij de gemeente, wijs hem dan wel op het feit dat het mogelijk is belastingvrij te verhuren zolang de huur onder de 325 blijft.

Jasmijn, ik denk dat dit je vraag voldoende heeft beantwoord. Dan ga ik nu over op één van mijn geplande onderwerpen de andere schuift op.

Wat te doen als je een geschil hebt met je huurder?

Als je een geschil hebt met je huurder dan kan je naar een huurcommissie toestappen. Een huurcommissie bestaat uit evenveel huurders als verhuurders. In Nederland zijn er 59 huurcommissies, elk ondersteund door één secretariaat.

Waar kan een huurcommissie uitspraak over doen?

 • de all-in prijs, er mag niet te veel gevraagd worden;
 • geschillen over de jaarlijkse afrekening van de servicekosten of de hoogte van het voorschot van de servicekosten;
 • de huurprijs is hoger dan de maximale huurprijsgrens en de huurder wil huurverlaging;
 • het huurcontract bestaat nog geen zes maanden en de huurder wil de hoogte van de huurprijs en/of de onderhoudstoestand laten toetsen;
 • de huurder dient een bezwaarschrift in bij de verhuurder tegen het (jaarlijkse) voorstel tot huurverhoging. Als huurder en verhuurder er niet uitkomen, dan kan de verhuurder een verzoekschrift bij de Huurcommissie indienen;
 • de huurder betaalt de huurverhoging niet en is het ook na de rappelbrief van de verhuurder nog steeds niet eens met de huurverhoging. De huurder kan een verzoekschrift indienen bij de Huurcommissie;
 • ernstige onderhoudsgebreken door nalatigheid van de verhuurder.

Als er bij het ondertekenen van het huurcontract akkoord is gegaan met de huurprijs dan is de woonruimte geliberaliseerd en kan er geen beroep worden gedaan op de maximale. Wel kan de huurder tijdens de eerste 6 maanden de huurprijs laten toetsen door de huurcommissie. Als door de puntentelling wordt vastgesteld dat de maximale huur onder de liberalisatiegrens ligt, dan is de woonruimte niet meer geliberaliseerd.

Het is belangrijk te vermelden dat de huurcommissie niet kan helpen bij onderhoudsgebreken. Daarvoor moet je terecht bij de verhuurder, gemeente of het juridisch loket.
Voor bijna alle procedures moet een voorschot aan leges van €11 betaald worden.

Dit was het voor deze post, vragen kunnen hier als comment of op deze site gesteld worden. De volgende post zal in ieder geval gaan over het netwerken en ik zal weer vragen behandelen.

P.S. Ik weet dat als je met meerdere mensen in een kamer woont je al snel last kan hebben van stank. Er is een nieuw product uit die in alle soorten en maten te verkrijgen is en tegen alle geuren kan helpen. Zweetvoeten, stinkende koelkast, stinkasbak, die verotte geur in het toilet, De SmellKiller kan zorgen dat al die geuren verdwijnen. Als je niet kijkt, weet je ook niet waar ik het over heb.

P.P.S Ben je nog niet ingeschreven voor deze sites?? Wel doen hoor!

 • Kamer.nl
 • Kamerhuren.net
 • Kamertje.nl
 • kamernet.nl
 • Entry filed under: hulp, huur, kamer, oplossing, servicekosten, studentenkamer, vinden, zoeken.

  De Huur En Aandachtspunten Netwerken En Jurries Vraag

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


  februari 2008
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  

  %d bloggers liken dit: