De Huur En Aandachtspunten

februari 8, 2008 at 5:46 pm Plaats een reactie

Is dit de eerste keer is dat je dit blog over kamer huren bezoekt, dan lees dan eerst de eerste post. Die gaat specifiek over het vinden van je kamer.

Zoals beloofd in mijn vorige post zal deze post gaan over het de huurprijs en waarop te letten. Om te beginnen moet je weten hoe je de huurprijs kan berekenen.

Huur Berekenen

De prijs van een kamer bestaat meestal uit twee gedeelten: de ‘kale’ huur en de servicekosten. De kale huur is het geld dat je betaalt voor het gebruik van de hoeveelheid ruimte die je huurt en de voorzieningen in de kamer en overige voorzieningen in de woning waarvan je gebruik maakt. Voor deze berekening is een puntensysteem bedacht. Hoe meer punten de kamer krijgt, hoe hoger de huurprijs van een woning is. Aan de hand van een formulier kun je zelf berekenen hoeveel punten uw kamer waard is.

Als je een eigen keuken EN een eigen toilet EN een eigen opgang hebt, dan woon je in een zelfstandige woonruimte. Als je de keuken of het toilet, en/of heb moet je de opgang delen, dan woon je in een zogenaamde onzelfstandige woonruimte. Voor beide is een ander systeem gemaakt. Je kunt je huur voor een kamer op deze pagina berekenen. Voor de zelfstandige woonruimte, kan je hier terecht.

Servicekosten

Op de kale huur komen dan ook nog servicekosten. Servicekosten bestaan bijvoorbeeld uit gas, elektriciteit, meubilering, stoffering, collectieve verwarming, schoonmaken van trappenhuizen of trapverlichting etc. De verhuurder moet de servicekosten en de kale huur apart specificeren en jaarlijks afrekenen. Als U teveel betaald kunt U dit terugvorderen via de huurcommissie.

De verhuurder moet de werkelijke servicekosten in rekening brengen en mag hier geen winst op maken. Voor zaken als inbouwapparatuur, dubbel glas of onderhoud van de CV mogen geen servicekosten gevraagd worden, want die zaken zitten al in de kale huur. Wel kan een bedrag van circa €5,- per maand in rekening gebracht worden voor schoonmaken van de individuele cv-ketel, als dat ook echt gebeurd en afgesproken is. Aan het eind van elk jaar dient de verhuurder de werkelijke kosten te berekenen en de bewoners een afrekening te sturen. Wie te veel heeft betaald hoort dat terug te krijgen. U hoeft geen verhoging van de servicekosten te betalen als de afrekening niet of te laat komt. Als er onduidelijkheden zijn over de servicekosten, bijvoorbeeld hoger dan afgesproken dan kan je het best een officiële brief schrijven naar je huurbaas. Als jullie er samen niet uitkomen dan kan je naar de Huurcommissie stappen. Dit kost je dan wel €11.

All-in Huur

Als er geen servicekosten in rekening worden gebracht dan woon je “all-in”. Bij een all-in huur is geen uitsplitsing gemaakt tussen de ‘kale’ huur en de servicekosten. Huurder en verhuurder doen er goed aan een all-in huur te splitsen, omdat er geen regels zijn die in een wijziging van een all-in huur kunnen resulteren. Als ze het daarover niet eens worden, kan de huurder de Huurcommissie vragen aan te geven wat de huurprijs is en welk bedrag geldt als voorschot op de servicekosten. Volgens de wet zal de Huurcommissie de minimaal redelijk huurprijs (= 55% van de maximale huurprijsgrens) als huurprijs aangeven. De servicekosten worden op 25% van de minimaal redelijke huurprijs gesteld. Ook de verhuurder kan om een uitsplitsing door de Huurcommissie vragen, doch alleen als de all-in huur lager is dan 55% van de maximale huurprijsgrens.

Deze procedure kost ook €11.

Huursubsidie?

Veel studenten vragen zich af of ze huursubsidie kunnen krijgen voor hun kamer, helaas is dat niet het geval omdat in principe alleen bewoners van zelfstandige woonruimten recht op subsidie hebben. Dus dan moet je een eigen toilet, keuken en ingang hebben.

Belangrijke Details

 • Je kunt binnen U kunt binnen de eerste zes maanden na de ingangsdatum van de huurovereenkomst de aanvangshuurprijs laten toetsen door de huurcommissie. Daarbij houdt de huurcommissie ook rekening met de aanwezigheid van gebreken.
 • Als je klachten hebt over onderhoud of reparaties aan de woning, stel de verhuurder dan schriftelijk op de hoogte van zijn verplichtingen om de woning in goede staat van onderhoud op te leveren en houden.
 • In een huurovereenkomst kun je met de verhuurder een coöptatierecht afspreken. Dit betekent dat je bij vertrek uit de woning het recht heeft om een volgende huurder voor te dragen. De verhuurder mag, als hij daar goede argumenten voor heeft, de voorgedragen huurder afwijzen.
 • Je bent aansprakelijk voor degenen die bij je op bezoek komen. Als je voor langere tijd iemand bij je op de kamer wilt laten wonen, is het verstandig om dit van tevoren met de verhuurder te bespreken.
 • Controleer het servicekostenoverzicht op dubbele posten en vergelijk het met de huurovereenkomst. Je hoeft een eventuele verhoging van het voorschotbedrag pas te betalen als je het jaarlijkse servicekostenoverzicht hebt gekregen en dat aanleiding geeft tot verhoging.
 • Een te hoog voorschotbedrag kun je door de huurcommissie om een uitspraak te vragen laten verlagen.

Dat was het voor deze keer, de volgende post zal gaan over de verschillende commissies die je kunnen helpen als je een probleem en hoe te netwerken om een kamer te vinden.

P.S. Ik weet dat als je met meerdere mensen in een kamer woont je al snel last kan hebben van stank. Er is een nieuw product uit die in alle soorten en maten te verkrijgen is en tegen alle geuren kan helpen. Zweetvoeten, stinkende koelkast, stinkasbak, die verotte geur in het toilet, De SmellKiller kan zorgen dat al die geuren verdwijnen. Neem gerust een kijkje op hun site, je zal verstelt staan van de verschillende innovaties die ze te bieden hebben.

P.P.S als je je nog niet hebt ingeschreven bij deze sites hebt ingeschreven dan raad ik je aan dat te doen

 • Kamer.nl
 • Kamerhuren.net
 • Kamertje.nl
 • kamernet.nl
 • directwonen.nl
 • studentenkamers.nl
 • kamerhulp.nl
 • studentopkamers.nl
 • kamergids.nl
 • studentenwoningweb.nl
 • dekey.nl
 • Entry filed under: hulp, huur, kamer, oplossing, servicekosten, studentenkamer, vinden, zoeken. Tags: , , , , , , , .

  Wat Te Doen Om Een Kamer Te Vinden. Jasmijns Vraag en de Huurcommissie

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


  februari 2008
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  

  %d bloggers liken dit: